.

.

Протестна Музика Во Франција : Продукција, Идентитет И Публика

Протестна Музика Во Франција : Продукција, Идентитет И Публика

DEN 1.33
Износ

Протестна Музика Во Франција : Продукција, Идентитет И Публика (Тврд Повез). Книгата прво се концентрира на музичката продукција Во Франција, односите помеѓу независните етикети, големите компании и културните политики на државата. Оспорувањето се подразбира како дискурс обликуван од претпоставките и практиките на уметниците, продуцентите, медиумите и публиката, за кои има смисла да ги отфрлат политички реакционерните идеи и доминантниот вкус за комерцијален поп. Првиот, шансон нео-реал, ја оспорува модерноста преку употреба на акустични инструменти, но неговиот носталгичен "протест" покренува прашања за вистинскиот ангажман на уметниците со сегашноста. Вториот дел ги разгледува претставите на "протестниот" идентитет во однос на дискурсите на националниот идентитет, фокусирајќи се на два поджанрови од 1990-тите. Книгата се фокусира на музичката продукција Во Франција, претставите на "протестниот" идентитет во однос на дискурсите на националниот идентитет и ја испитува публиката на француската "протестна" музика и ги смета фестивалите како места на "не-мејнстрим" преговори за идентитет. Книгата придонесува за дебати за културното производство на "отпор" и застапеноста на постколонијалните идентитети, откривајќи ја социјалната конструктивност на дискурсот на "протест" Во Франција. Дискусијата за кариерата На Ману Чао, француски уметник кој постигна успех во странство, исто така овозможува истражување на односот помеѓу транснационализмот и антиглобализациската политика. Врз основа на интервјуа од прва рака, овој дел го истакнува вокабуларот на емоции што публиката ги користи за да има смисла за "алтернативна" изведба, откривајќи ги противречностите што ја поткрепуваат нивната само-дефиниција како учесници во "протестната" култура. Ставањето музика во нејзиниот економски, историски и идеолошки контекст, сепак, ја открива кревкоста и нестабилноста на овие опозиции. Обрнува внимание на својот карактер специфичен за нацијата, истовремено нудејќи поширок одраз на флуидноста на "субверзивните" идентитети, со потенцијални апликации низ низа Западни музички практики. Барбара Лебрун ја следи еволуцијата на "протестната" музика Во Франција од 1981 година, истражувајќи ги противречностите што се појавуваат кога уметниците кои ја сфаќаат својата музичка продукција и политичката посветеност "сериозно", преминуваат на мејнстримот, станувајќи профитабилни и консензуални. Вториот, рок метис, позајмува Од Северноафриканскиот И Латиноhyамот и ја предизвикува "неутралната" Француска Република, додека се залага за мултикултурализам на проблематични начини.

R

Им се допаѓа и на купувачите