.

.

Опера Во Венеција Од Седумнаесеттиот Век: Создавање Жанр

Опера Во Венеција Од Седумнаесеттиот Век: Создавање Жанр

DEN 3.33
Износ

"Во оваа елегантно конструирана студија за раните децении на јавната опера, конфликтите и соработката на поетите, композиторите, менаџерите, дизајнерите и пејачите завршија со производство на уметничка форма што наскоро требаше да го зафати светот и која оттогаш е доминантна мравките се откриваат во нивната прва свежина."к Porрју Портер" Ова ќе биде стандардно дело на тема подемот На венецијанската опера со децении. Росанд даде одлучувачки придонес во преобликувањето на целиот предмет. . Таа нуди длабоко нов поглед на барокната опера базирана на солидна документарна и историско-критичка основа. Примерен е третманот на уметничката самосвест и професионалните активности на либретистите, импресарите, пејачите и композиторите, како и испитувањето на нивните реципрочни односи. Ова дело позитивно ќе влијае не само на студиите од 17 век, туку и на историјата на операта воопшто."Лоренцо Бјанкони. Елен Росанд покажува како операта, родена од дворска забава, се вкоренила во посебното социјално и економско опкружување на венеција од седумнаесеттиот век и таму ги развила стилските иesетските карактеристики што ги препознаваме како опера денес. Со деведесет и еден музички примери, повеќето од нив комплетираат парчиња никаде на друго место во печатена форма и оживеани со дваесет и осум илустрации, оваа значајна студија ќе биде од суштинско значење за сите студенти по оперска, аматерска и професионална и за студентите по Европска културна историја воопшто.Бидејќи операта беше нова во седумнаесеттиот век, композиторите (особено Монтеверди и Кавали), либретистите, импресариите, пејачите и дизајнерите беа особено свесни за справување соesетските прашања додека работеа. Росанд за прв пат критички ја испитува обемната литературна и музичка документација оставена од венецијанските креатори на операта. Таа одредува како овие пионери ја гледале нивната уметност и ја објаснува механиката на ширењето на операта, во рок од само четири децении, на сцените низ Европа. Розанд изолира две карактеристики од особено значење за оваа пролиферација : појава на конвенции-музички, драматични, практични-што ја олеснија репликацијата; и акутната самосвест на креаторите кои, во своите резултати, либрето, писма и други документи, ни оставија водечки коментар за потеклото на жанрот. • Автор : Елен Росанд • ИСБН : 9780520254268 • Формат : Мека • Датум На Објавување : 2007-10-09.

R

Им се допаѓа и на купувачите